Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 6 / 2019 - ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΙΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ



                     
     Προσφάτως με νομοθετική τροπολογία επαναπροσδιορίστηκε η έννοια του «τρίτεκνου γονέα» και του «τέκνου τρίτεκνης  οικογένει-ας», διευρύνοντας έτσι  τα  ηλικιακά όρια ισχύος της τριτεκνικής ιδι-ότητας σε γονείς και τέκνα . Η ρύθμιση αφορά μόνο  προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.
Δηλαδή : Α)  Το 23ο έτος ηλικίας (ή υπό όρους το 25ο ) του πρώτου  τέκνου, που λειτουργούσε μέχρι σήμερα ως «κόφτης» και απαγό-ρευε στα παιδιά των Τρίτεκνων Οικογενειών να συμμετέχουν σε κάθε είδους διαγωνισμό προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ κλπ μετατίθε-ται στο 25 έτος (ή το 30ο υπό όρους) . 
Β) Η ιδιότητα του «τέκνου τρίτεκνης οικογένειας» φαίνεται να αποδεσμεύεται από την ηλικία και την οικογενειακή κατάσταση των λοιπών τέκνων
   Η τροποποίηση αυτή είναι ένα μικρό βήμα ,κοινωνικά δίκαιο  μεν και με θετικό πρόσημο αναφορικά με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, αλλά απέχει πολύ από το βασικό στόχο της πλήρους εξίσωσης με το καθεστώς  των πολυτέκνων!

  Η Νομοθετική τροποποίηση  αναφέρει:

Άρθρο 64
Όπου στις διατάξεις του ν. 2190/1994 (Α΄ 28) αναφέρεται η ιδιότητα τρίτεκνου γονέα και η ιδιότητα τέκνου τρίτεκνης οικογένειας ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

    α) Ως τρίτεκνος γονέας νοείται ο γονέας που έχει τη γονική µέριµνα και επιµέλεια τριών παιδιών από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάµους ή νοµίµως αναγνωρισθέντων ή υιοθετηµένων ή εκτός γάµου γεννηθέντων, τα οποία είναι άγαµα και δεν έχουν συµπληρώσει το εικοστό πέµπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους ή φοιτούν σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύµατα και σε αναγνωρισµένα ως οµοταγή εκπαιδευτικά ιδρύµατα της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συµπληρώσει το τριακοστό (30ό) έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και όσα έχουν οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας.
 β) Ως τέκνο τρίτεκνης οικογένειας νοείται το τέκνο τρίτεκνου γονέα, το οποίο πληροί τα ηλικιακά όρια του προηγούµενου εδαφίου, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης των λοιπών τέκνων.

 Οι προωθούμενες διατάξεις επιφέρουν τροποποιήσεις στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, σύμφωνα με τις οποίες:

– Θα δικαιούνται τρίμηνη άδεια μητρότητας και οι μητέρες που αποκτούν παιδί με υιοθεσία – κατ’ αντιστοιχία με την άδεια λοχείας που χορηγείται στις φυσικές μητέρες μετά τον τοκετό.
– Η άδεια επεκτείνεται και στον θετό πατέρα, κατ’ επιταγή της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της ισότητας των φύλων.
– Τρίμηνη άδεια μητρότητας θα χορηγείται και στους γονείς που αποκτούν παιδί με τη διαδικασία της παρένθετης μητέρας.
– Οι ανάδοχοι γονείς θα δικαιούνται τις ίδιες με τους φυσικούς γονείς άδειες, που αφορούν τη φροντίδα και την ανατροφή του ανηλίκου. Θα χορηγείται και η τρίμηνη άδεια.
– Αυξάνονται στις 14 (από 10) οι ημέρες άδειας εξετάσεων για τους μόνιμους υπαλλήλους, για λόγους ίσης μεταχείρισης με τους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) υπαλλήλους.
– Καταργείται με ρητή διάταξη το όριο ηλικίας για τη μετεκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων – ήταν αρχικά στα 45 έτη, καταργήθηκε με διάταξη, που άφηνε όμως περιθώρια παρερμηνειών.
-Αυξάνονται οι ημέρες άδειας με αποδοχές που χορηγούνται σε τρίτεκνους, πολύτεκνους και μονογονείς υπαλλήλους για κάθε ημερολογιακό έτος, σε περίπτωση ασθένειας των τέκνων τους, ως εξής:
- κατά δύο (2) εργάσιμες ημέρες, για τους τρίτεκνους υπαλλήλους
- επτά (7) εργάσιμες ημέρες, αντί για πέντε (5), που ισχύει και για τους μονογενείς υπαλλήλους
- οκτώ (8) εργάσιμες ημέρες, αντί για έξι (6), που ισχύει και κατά πέντε (5) ημέρες, για τους πολύτεκνους υπαλλήλους
- δέκα (10) εργάσιμες ημέρες, αντί για πέντε (5), που ισχύει


https://www.hellenicparliament.gr/…/bc…/e-asep-pap-aposp.pdf




Το Δ.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου