Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 3 / 2019 - ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΏΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ




Η Ομοσπονδία ΟΠΟΤΤΕ και οι Σύλλογοι Τριτέκνων ανά την Ελλάδα έχουν καταθέσει  την διαφωνία της για την αλλαγή  της ποσόστωσης στα  Κοινωνικά κριτήρια αλλά το Υπουργείο δεν δέχτηκε τον αντιπρόσωπο μας , ούτε μας προσκάλεσαν στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων που συζητήθηκε το θέμα για να καταθέσουμε την πρόταση μας και την διαφονία μας για την αλλαγή   της ποσόστωσης στα  Κοινωνικά κριτήρια .

Ενώ οι προκηρύξεις με ΑΣΕΠ όλων των Υπουργείων δέχονται τις ποσοστώσεις επί των διορισμών, των ειδικών κατηγοριών, όπως ισχύει για όλους τους διαγωνισμούς του δημοσίου , σύμφωνα με το άρθρο 25 του Ν.4440/2016, στο Υπουργείο Παιδείας καταργούνται.

Τονίζουμε  την ανάγκη να αυξηθούν και ΟΧΙ να περικοπούν τα  δημογραφικά  κίνητρα σε όλα τα επίπεδα της καθημερινής μας ζωής.
Παραθέτουμε  τον Νόμο 4440/2016
Άρθρο 25. Ανακατανομή ποσοστών ειδικών κατηγοριών στο σύστημα προσλήψεων του ν. 2190/1994
1. Η παρ. 6 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994 (Α' 28) αντικαθίσταται ως εξής:
«6.α) Ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) των προκηρυσσόμενων θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ για υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου και της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 2527/1997 (Α' 206) στους Νομούς των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Κεντρικής Μακεδονίας, πλην του Νομού Θεσσαλονίκης, καλύπτονται από παλιννοστούντες Ποντίους ομογενείς και από το σύνολο των ομογενών που αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2790/2000 (Α'24) , εφόσον υπάρχουν και δηλώσουν ότι θα υπηρετήσουν στις περιοχές αυτές τουλάχιστον επί μια δεκαετία.
β) Ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%) των προκηρυσσόμενων θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ κατά Περιφερειακή Ενότητα, φορέα και κλάδο ή ειδικότητα καλύπτονται από πολύτεκνους και τέκνα πολυτέκνων και περαιτέρω ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) από γονείς με τρία τέκνα και τέκνα αυτών. Για την περίπτωση αυτή εφαρμόζονται τα οριζόμενα στην παρ. 9 του άρθρου 67 του ν. 4316/2014 (Α'270).
γ) Ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) των προκηρυσσόμενων θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ κατά Περιφερειακή Ενότητα, φορέα και κλάδο ή ειδικότητα καλύπτονται από άτομα με αναπηρία, με ποσοστό αναπηρίας πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον, όπως διαπιστώνεται από τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕΠΑ.
δ) Ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) των προκηρυσσόμενων θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ κατά Περιφερειακή Ενότητα, φορέα και κλάδο ή ειδικότητα καλύπτονται από όσους έχουν τέκνο, αδελφό ή σύζυγο, καθώς και από τέκνα ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, εξαιτίας βαριών ψυχικών και σωματικών παθήσεων, όπως διαπιστώνεται από τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕΠΑ. Κατ' εξαίρεση όταν τα άτομα πάσχουν από νοητική στέρηση ή αυτισμό, για την παροχή της προστασίας απαιτείται ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%). Η άσκηση του δικαιώματος προστασίας από ένα δικαιούχο μιας οικογένειας (γονείς, τέκνα, συζύγους, αδελφούς) αποκλείει τους υπόλοιπους.
Ο υπολογισμός των ανωτέρω ποσοστών για μεν την εφαρμογή της περίπτωσης α' γίνεται στο σύνολο των θέσεων που προκηρύσσονται κάθε φορά στο σύνολο των περιοχών που ορίζονται σε αυτή, για δε την εφαρμογή των λοιπών περιπτώσεων γίνεται στο σύνολο των θέσεων κάθε προκήρυξης.
Η κατανομή των θέσεων στους φορείς και για τις πέντε ομάδες:
α) πολυτέκνων και τέκνων πολυτέκνων,
β) γονέων με τρία τέκνα και τέκνων αυτών,
γ) παλιννοστούντων Ποντίων ομογενών και ομογενών του ν. 2790/2000,
δ) ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) και
ε) ατόμων που έχουν τέκνο, αδελφό ή σύζυγο, καθώς και των τέκνων ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω,
θα γίνει σε πρώτη φάση με βάση τα ακριβή ποσοστά που αντιστοιχούν στο δεκαπέντε τοις εκατό (15%), δέκα τοις εκατό ( 10%), δύο τοις εκατό (2%), δέκα τοις εκατό (10%), πέντε τοις εκατό (5%) εκφρασμένα σε ακέραιο αριθμό.
Αν δεν καλυφθεί το σύνολο των διατιθέμενων θέσεων με την πρώτη κατανομή, οι υπολειπόμενες θέσεις θα διατεθούν στους φορείς σε δεύτερη φάση, προτασσόμενων εκείνων των φορέων στους οποίους η προστιθέμενη θέση δίνει τη μικρότερη αύξηση στο ποσοστό στο δεκαπέντε τοις εκατό (15%), δέκα τοις εκατό (10%), δύο τοις εκατό (2%), δέκα τοις εκατό (10%), πέντε τοις εκατό (5%) σε καθεμία από τις πέντε ομάδες αντίστοιχα.
Αν περισσότεροι φορείς έχουν το ίδιο αυξημένο ποσοστό, αλλά οι διαθέσιμες θέσεις είναι λιγότερες από τον αριθμό των φορέων αυτών, προτάσσονται οι φορείς με το μικρότερο πληθυσμό της έδρας.»


Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και κατ' άρθρον το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, στο οποίο περιέχεται και η επίμαχη διάταξη για το σύστημα διορισμών («Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις»).

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα και με ανακοίνωση του υπουργείου, θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή την Δευτέρα (14/1). 

Παραθέτουμε τις διατάξεις που αφορούν το νέο σύστημα διορισμών νηπιαγωγών, δασκάλων, καθηγητών:

Άρθρο 57
Κριτήρια αξιολογικού πίνακα εκπαιδευτικών ΓενικήςΕκπαίδευσης

Ο αξιολογικός πίνακας Α’ καταρτίζεται µε βάση τα ακόλουθα προκαθορισµένα και αντικειμενικά κριτήρια, κατά φθίνουσα σειρά συνολικής βαθµολογίας, όπως αυτή προκύπτει από την αθροιστική βαθµολόγηση των κριτηρίων αυτών, ως εξής:

α) Ακαδημαϊκά Προσόντα: εκατόν είκοσι (120) μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες αναλύονται ως εξής:

αα) Διδακτορικό δίπλωµα: σαράντα (40) μονάδες.
ββ) Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών διάρκειας ενός (1) τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους: είκοσι (20) μονάδες.
γγ) Δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών διάρκειας ενός (1) τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους: οκτώ (8) μονάδες.
δδ) Δεύτερο πτυχίο Α.Ε.Ι.: δεκαέξι (16) μονάδες.
εε) Ο βαθµός του πτυχίου: είκοσι (20) μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, ως εξής: για πτυχία µε βαθµολογική κλίµακα από ένα (1) έως δέκα (10) υπολογίζονται τέσσερις (4) µονάδες για κάθε βαθµό του πτυχίου πάνω από τον βαθµό πέντε (5), καθώς και κλάσµατα αυτών µε στρογγυλοποίηση στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Σε περίπτωση που η κλίµακα είναι διαφορετική, ο βαθµός υπολογίζεται µε αναγωγή στην κλίµακα αυτή.
στ) Άριστη γνώση µίας (1) ξένης γλώσσας: οκτώ (8) µονάδες,
ζζ) Πολύ καλή γνώση µίας (1) ξένης γλώσσας: έξι (6) µονάδες,
ηη) Καλή γνώση µίας (1) ξένης γλώσσας: τέσσερις (4) µονάδες,
θθ) Πιστοποιηµένη γνώση χειρισµού ηλεκτρονικού υπολογιστή Α’ επιπέδου (ενότητες Επεξεργασία Κειµένου, Υπολογιστικά Φύλλα και Υπηρεσίες Διαδικτύου): τέσσερις (4) µονάδες.
ιι) Πιστοποιηµένη επιµόρφωση Α.Ε.Ι., διάρκειας τουλάχιστον τριακοσίων (300) ωρών και επτά (7) µηνών: τέσσερις (4) µονάδες.

β) Εκπαιδευτική προϋπηρεσία: εκατόν είκοσι μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες αναλύονται ως εξής: µία (1) μονάδα ανά μήνα πραγµατικής εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας έως κατ’ ανώτατο όριο εκατόν είκοσι (120) µήνες.

γ) Κοινωνικά κριτήρια:
αα) Αριθµός τέκνων: τρεις (3) µονάδες για κάθε τέκνο ανήλικο ή άγαµο και δεν έχει συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23°) έτος της ηλικίας ή σπουδάζει σε Α.Ε.Ι. της ηµεδαπής ή οµοταγές ίδρυµα της αλλοδαπής ή εκπληρώνει τη στρατιωτική του υποχρέωση και δεν έχει συμπληρώσει το εικοστό πέµπτο (25°) έτος της ηλικίας του.
ββ) Αναπηρία εξήντα εφτά τοις εκατό (67%) και άνω του υποψηφίου ή του/της συζύγου ή τέκνου: είκοσι (20) µονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου