Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 23 / 2011 - ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ

ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΊΟΥ
Ανδριτσαίνης 5 - ΤΚ 12135 - Περιστέρι
Τηλ & Φαξ 2105713037
email: triteknoi_peristeri@yahoo.gr
http://triteknoi-peristeri.blogspot.com/

 

Επιβάρυνση έως 2.750 ευρώ λόγω μείωσης αφορολογήτου
Χαμηλά εισοδήματα, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι πλήττονται περισσότερο από τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις
 
Σε οικονομική αφαίμαξη των νοικοκυριών οδηγούν οι νέες ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου μετά τις δραστικές περικοπές των φοροαπαλλαγών και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ. Τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα πληρώνουν την αδυναμία της κυβέρνησης να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, βαθαίνοντας ακόμα περισσότερο την ύφεση σε μία περίοδο που η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων 20 ετών. Οι επιπλέον φόροι εισοδήματος που καλούνται να πληρώσουν οι οικογένειες με τρία ή τέσσερα παιδιά φθάνουν μέχρι και τα 2.750 ευρώ, ενώ για τις οικογένειες με δύο παιδιά οι επιβαρύνσεις αγγίζουν τα 1.040 ευρώ. Αντίθετα, τα υψηλά εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν κατά 2,6% σε σχέση με τα εισοδήματα του 2010.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με τις νέες διατάξες του πολυνομοσχεδίου, οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος έχουν ως εξής:
1. Το αφορολόγητο όριο για τους περισσότερους φορολογουμένους μειώνεται κατά 7.000 ευρώ και διαμορφώνεται στα 5.000 ευρώ. Το βασικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος μειώνεται κατά 58,3%.
2. Για τους νέους μέχρι 30 ετών, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών το αφορολόγητο όριο μειώνεται κατά 3.000 ευρώ και διαμορφώνεται στα 9.000 ευρώ.
3. Τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια εισοδήματος που ισχύουν για τους φορολογουμένους με προστατευόμενα παιδιά αυξάνονται κατά 2.000 ευρώ για πρώτο και δευτερο τέκνο και κατά 3.000  από τις 11.500  ευρώ για τα τρία τέκνα.
Με βάση τα ανωτέρω, τα συνολικά αφορολόγητα όρια μειώνονται από 13.500 ευρώ σε 7.000 ευρώ για τους φορολογουμένους με ένα τέκνο, από 15.000 σε 9.000 ευρώ για τους φορολογουμένους με δύο τέκνα, από 23.500 σε 12.000 ευρώ για τους τρίτεκνους, από 25.500 σε 15.000 ευρώ για τους φορολογουμένους με τέσσερα τέκνα και από 27.500 σε 18.000 ευρώ για τους φορολογουμένους με πέντε τέκνα.
Οι αλλαγές αυτές επιφέρουν πρόσθετους φόρους στο σύνολο των φορολογουμένων, ενώ κάποιοι που δεν κατέβαλλαν κανέναν φόρο στο ελληνικό Δημόσιο καλούνται να πληρώσουν εξανλητικούς φόρους. Συγκεκριμένα, φορολογούμενος με πέντε προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο εισόδημα 28.000 ευρώ θα πληρώσει στην εφορία το ποσό των 2.700 ευρώ για τα εισοδήματα του 2011. Ο ίδιος φορολογούμενος πλήρωσε το 2010 φόρο ύψους 160 ευρώ.
Πέραν των ανωτέρω, δραστικές είναι οι περικοπές και στις εκπτώσεις φόρου. Οι φοροαπαλλαγές από τούδε και στο εξής θα εκπίπτουν μόνο από τον τελικό φόρο και όχι από το εισόδημα.

Πριν προλάβουμε να αποπληρώσουμε τα φετινά χαράτσια, πρέπει:
* Από τον Μάιο να αρχίσουμε να αποπληρώνουμε το χαράτσι της ΔΕΗ σε τέσσερις διμηνιαίες δόσεις.
* Από τον Ιούλιο να μπούμε στη διαδικασία εξόφλησης του εκκαθαριστικού, στο οποίο θα αποτυπωθούν τα μέτρα που αποκαλύφθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής.
* Μέσα στο φθινόπωρο να αποπληρώσουμε και το πολυεκκαθαριστικό.
Με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, όλα τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες) καλούνται να σηκώσουν τριπλό βάρος.
1. Από την 1η Ιανουαρίου 2012, όλοι οι μισθοί θα υποστούν «κούρεμα». Το κούρεμα αυτό οφείλεται στην εφορία και είναι πρόσθετο σε αυτό που ενδεχομένως γίνεται στον μισθό ή στην σύνταξη (οι δημόσιοι υπάλληλοι φορτώνονται το νέο μισθολόγιο, οι συνταξιούχοι τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι τις περικοπές από τις ατομικές και τις επιχειρησιακές συμβάσεις). Ο μισθός εργαζόμενου με δύο παιδιά θα μειωθεί έως και 30 ευρώ επιπλέον μόνο εξαιτίας της αλλαγής της φορολογικής κλίμακας.
2. Η νέα κλίμακα που παρουσιάστηκε θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2011. Κανονικά για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους ο φόρος εισοδήματος παρακρατείται από τον μισθό ή τη σύνταξη. Αυτό δεν θα συμβεί φέτος. Ετσι, με το εκκαθαριστικό του 2012, θα έρθει στο φως άλλο ένα πολύ μεγάλο χαράτσι: για παράδειγμα, όλα τα φυσικά πρόσωπα με δύο παιδιά θα πληρώσουν έως και 420 ευρώ επιπλέον φόρο λόγω των αλλαγών στα κλιμάκια αλλά και της μείωσης του αφορολογήτου
3. Στο εκκαθαριστικό του 2012 θα φανούν και οι συνέπειες από την κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών. Ψαλίδι έχει μπει σε όλες τις εκπτώσεις: νοσοκομειακής περίθαλψης, ασφαλιστικών εισφορών, τόκων στεγαστικού δανείου, ενοικίου κύριας κατοικίας, φροντιστηρίων.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΗ: Μέχρι 15 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για μειωμένο Κοινωνικό Τιμολόγιο
Όσοι υποβάλουν αιτήσεις αργότερα, θα ενταχθούν μεν (εφόσον βέβαια πληρούν τις προϋποθέσεις) αλλά αργότερα μέσα στο 2012, από την ημέρα που θα ελεγχθούν τα δικαιολογητικά τους. Επίσης, όσοι λαμβάνουν ήδη το ΚΟΤ δεν χρειάζεται να υποβάλουν νέες αιτήσεις για το 2012, εκτός αν έχουν αλλάξει τα δεδομένα και δεν είναι πλέον δικαιούχοι

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
O Γ. Γραμματέας Χριστοθανόπουλος Δημήτριος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου