Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 25 / 2021 - ΆΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ (ΔΗΜΟΣΙΟ) ΚΑΙ ΤΩΝ Ν.Π.Δ.Δ.

 


 Στο Δημόσιο ισχύει ο νόμος Ν. 3528/07.

Άρθρο 52: Άδειες μητρότητας

Στις υπαλλήλους οι οποίες κυοφορούν, χορηγείται άδεια μητρότητας με πλήρεις αποδοχές δύο (2) μήνες πριν, και τρεις (3) μήνες μετά τον τοκετό.

Σε περίπτωση απόκτησης τέκνου πέραν του 3ου (δηλαδή στο 4ο), η μετά τον τοκετό άδεια προσαυξάνεται κάθε φορά κατά δύο (2) μήνες.

Σε περίπτωση πολύδυμης κύησης, η άδεια λοχείας αυξάνεται κατά ένα (1) μήνα για κάθε τέκνο πέραν του ενός.

Άρθρο 51: Άδειες  χωρίς αποδοχές

Στους υπαλλήλους επιτρέπεται η χορήγηση άδειας χωρίς αποδοχές συνολικής διάρκειας έως δύο (2) ετών, ύστερα από αίτηση τους και γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου, για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους.

Άρθρο 53: Διευκολύνσεις υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις

Η προβλεπόμενη από την παρ. 2 του άρθρου 51 του παρόντος άδεια χορηγείται υποχρεωτικά, χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου, όταν πρόκειται για ανατροφή παιδιού ηλικίας έως και έξι (6) ετών.

Διάστημα τριών (3) μηνών της άδειας αυτής χορηγείται με πλήρεις αποδοχές στην περίπτωση γέννησης τρίτου (3ου) παιδιού και άνω.

Ο χρόνος εργασίας του γονέα υπαλλήλου μειώνεται κατά δύο (2) ώρες ημερησίως εφόσον έχει τέκνα ηλικίας έως δύο (2) ετών,

και κατά μία (1) ώρα, εφόσον έχει τέκνα ηλικίας από δύο (2) έως τεσσάρων (4) ετών.

Ο γονέας υπάλληλος δικαιούται εννέα (9) μήνες άδεια με αποδοχές για ανατροφή παιδιού, εφόσον δεν κάνει χρήση του κατά το προηγούμενο εδάφιο μειωμένου ωραρίου.

 Δηλαδή: 2 μήνες + 3 μήνες + 9 μήνες = 14 μήνες

 

ΆΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

 Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των επιδομάτων μητρότητας; Στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ

Τα επιδόματα κυοφορίας και λοχείας χορηγούνται στην άμεσα ασφαλισμένη μας, εφόσον:

Έχει πραγματοποιήσει 200 τουλάχιστον ημέρες ασφάλισης κατά τα δύο τελευταία χρόνια, τα προηγούμενα της πιθανής ημέρας τοκετού και

Δεν εργάζεται κατά το διάστημα της επιδότησης, δηλαδή 56 μέρες πριν τον τοκετό και 63 μέρες μετά.

Ειδική άδεια μητρότητας :

 Οι εργαζόμενες μητέρες με μισθωτή απασχόληση δικαιούνται  άδεια μητρότητας συνολικής διάρκειας 17 εβδομάδων (119 ημέρες). Οι οκτώ πρώτες εβδομάδες (56 ημέρες) χορηγούνται πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού και οι υπόλοιπες εννέα (63 ημέρες) μετά τον τοκετό σαν μια ενιαία άδεια.

Ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας :

Άδεια διάρκειας 6 μηνών για τις μητέρες. Χορηγείται μετά τη λήξη της άδειας κυοφορίας και λοχείας (εντός 60 ημερών από τη λήξη), και προηγείται της ειδικής άδειας θηλασμού και φροντίδας (εφόσον αυτή λαμβάνεται ως μειωμένο ωράριο για 30 ή 18 μήνες). Σύμφωνα με πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους η ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας δεν συμψηφίζεται με καμία άλλη άδεια προστασίας της μητρότητας.

Ειδική άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιού :

Άδεια διάρκειας 30 μηνών, για τον έναν εκ των δύο γονέων. Την άδεια απουσίας για λόγους φροντίδας του παιδιού μπορεί εναλλακτικά να ζητήσει και ο πατέρας, εφόσον δεν κάνει χρήση η εργαζόμενη μητέρα. Το μειωμένο ωράριο για τη φροντίδα των παιδιών θεωρείται και αμείβεται ως χρόνος εργασίας. Για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα υπάρχει η δυνατότητα μειωμένου ωραρίου κατά μία ώρα την ημέρα.

Έπειτα από συμφωνία με τον εργοδότη, υπάρχει η δυνατότητα μειωμένου ωραρίου κατά δύο ώρες την ημέρα για τους πρώτους 12 μήνες και κατά μία ώρα την ημέρα για τους επόμενους 6 μήνες (συνολική διάρκεια 18 μήνες). Επίσης, έπειτα από συμφωνία με τον εργοδότη μπορεί να αντικατασταθεί από συνεχόμενη ισόχρονη άδεια μετ’ αποδοχών, διάρκειας 3,5 μηνών.

Στην περίπτωση αυτή, η άδεια προστασίας της μητρότητας διάρκειας 6 μηνών χορηγείται αμέσως μετά και δεν συμψηφίζεται.

Επιδόματα από ΕΦΚΑ

Από τον ΕΦΚΑ καταβάλλονται για τις 119 ημέρες της ειδικής άδειας μητρότητας τα επιδόματα μητρότητας (κυοφορίας – λοχείας) του πρ. ΙΚΑ τα οποία υπολογίζονται με βάσει το μέσο όρο αποδοχών των τελευταίων 30 ημερών ασφάλισης του προηγούμενου χρόνου.

Άνεργες γυναίκες που κυοφορούν αλλά διατηρούν την ασφαλιστική τους ικανότητα και είναι εγγεγραμμένες στον ΟΑΕΔ μπορούν επίσης να επιδοτηθούν από το τ. ΙΚΑ για άδεια μητρότητας.

Το επίδομα κυοφορίας μπορεί να προκαταβληθεί. Αυτό σημαίνει, ότι υπάρχει η δυνατότητα 56 ημέρες πριν από την πιθανή ημέρα τοκετού, να εισπράξει η μητέρα το ποσό επιδότησης κυοφορίας από το ΙΚΑ, αφού προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Επιδότηση λοχείας

Για να εκδοθεί η απόφαση επιδότησης λοχείας (επιδότηση 63 ημερών) πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί ο τοκετός και η ασφαλισμένη πρέπει να προσκομίσει την ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού.

Αν η εργαζόμενη επιλέξει να ασφαλίσει στο δικό της βιβλιάριο υγείας το παιδί, η ασφάλιση στο Τμήμα Μητρώου πρέπει να προηγηθεί της έκδοσης του επιδόματος λοχείας καθώς έτσι μπορεί να πετύχει προσαύξηση του επιδόματος 10%.

Εργαζόμενες γυναίκες σε ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ Α και Β βαθμού με σύμβαση ορισμένου χρόνου (αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, ειδικευόμενες ιατροί, 8μηνίτισες ΟΤΑ κλπ) απαιτείται να προσκομίσουν από τον εκκαθαριστή της μισθοδοσίας τους βεβαίωση ότι για το διάστημα επιδότησης από το τ. ΙΚΑ έγινε ή θα γίνει περικοπή της μισθοδοσίας.

Το επίδομα λοχείας καταβάλλεται πάντα μετά τον τοκετό.

Επιδότηση από ΟΑΕΔ

Κατά την διάρκεια της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας ο ΟΑΕΔ καταβάλλει επίδομα ίσο με τον κατώτατο μισθό, δηλαδή 650 ευρώ το μήνα, για 6 μήνες στην μητέρα.

Την επιδότηση δικαιούνται οι μητέρες ασφαλισμένες στον ΕΦΚΑ – πρ. ΙΚΑ που εργάζονται ως μισθωτές με πλήρη ή μερική απασχόληση. Η ειδική αυτή άδεια και η επιδότηση που την συνοδεύει χορηγείται μετά την λήξη της άδειας και της επιδότησης λοχείας.

Σε περίπτωση απασχόλησης μέχρι και 4 ώρες ημερησίως ή μέχρι 13 ημέρες το μήνα, κατά μέσο όρο στη διάρκεια του 6μήνου που προηγείται της άδειας κυοφορίας, το επίδομα μειώνεται κατά 50%, δηλαδή πέφτει στα 325 ευρώ.

Προστασία από την απόλυση

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς απαγορεύεται και είναι απόλυτα άκυρη η απόλυση εργαζόμενης, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της όσο και για το χρονικό διάστημα 18 μηνών μετά τον τοκετό ή κατά την απουσία της για μεγαλύτερο χρόνο, λόγω ασθένειας που οφείλεται στην κύηση ή τον τοκετό, εκτός εάν υπάρχει σπουδαίος λόγος για καταγγελία. Ως σπουδαίος λόγος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ενδεχόμενη μείωση της απόδοσης στην εργασία της εγκύου που οφείλεται στην εγκυμοσύνη.

Δηλαδή: 3 μήνες και 29 ημέρες (119 σύνολον) + 6 μήνες = 9μήνες και 29 ημέρες + 3,5 μήνες = 13 μήνες και 14 ημέρες

 

ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ (ΠΡΩΗΝ Ο.Α.Ε.Ε. – ΕΤΑΑ – ΟΓΑ)

Α) Για τις μη μισθωτές του ΕΦΚΑ (τ. ΟΑΕΕ), χορηγείται επίδομα μητρότητας, το οποίο επιτρέπει την προσωρινή διακοπή του επαγγέλματός τους, λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 14 εβδομάδων.

Καθορίζεται ότι οι αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, άμεσα ασφαλισμένες του πρώην ΟΑΕΕ, δικαιούνται λόγω κυοφορίας και λοχείας, μηνιαίο επίδομα μητρότητας, ύψους εκατόν πενήντα (150) ευρώ και για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών. 

Β) Για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, άμεσα ασφαλισμένες του πρώην ΕΤΑΑ, οι οποίες ασκούν αποκλειστικά ελεύθερο επάγγελμα, δικαιούνται

λόγω κυοφορίας και λοχείας, επίδομα μητρότητας, ύψους διακοσίων (200) ευρώ μηνιαίως και για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών. 

Γ) Για τις ασφαλισμένες του πρώην ΟΓΑ, χορηγείται επίδομα κυοφορίας και λοχείας το οποίο υπολογίζεται μέχρι του ποσού 486,77 ευρώ.

Σε περίπτωση δε διδύμων ή τριδύμων, το επίδομα αυτό αυξάνεται κατά 50% για κάθε παιδί πέραν του ενός, εφόσον αυτά βρίσκονται στη ζωή κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. 

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση επιδόματος μητρότητας, για ασφαλισμένη μη μισθωτή:

Α) Για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες άμεσα ασφαλισμένες στον πρώην ΟΑΕΕ, απαραίτητες προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος αυτού είναι η ύπαρξη ταμειακής ενημερότητας και ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές ασθένειας κατά την ημερομηνία του τοκετού, καθώς και να μην δικαιούται η αιτούσα επίδομα μητρότητας από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό.

Β) Για τις άμεσα ασφαλισμένες του πρώην ΕΤΑΑ, απαραίτητες προϋποθέσεις για την χορήγηση του επιδόματος είναι η ύπαρξη ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές ασθένειας σε είδος, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η άσκηση αποκλειστικά ελεύθερου επαγγέλματος καθώς και να μην δικαιούται η αιτούσα επίδομα μητρότητας από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου