Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 15 / 2020 - ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ



Οι επιχειρήσεις – εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική τους δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, υποχρεούνται να υποβάλλουν από 24/3/2020 έως και 31/3/2020 υπεύθυνη δήλωση με τίτλο «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Οι επιχειρήσεις στην συνέχεια υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, από 24/3/2020 έως και 31/3/2020 στους εργαζόμενούς τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

1. ΕΠΙΔΟΜΑ 800 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ

Για την υποβολή της αίτησης των εργαζομένων υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση ότι έχει ανασταλεί λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής και άρα είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος κύριας κατοικίας. Αυτό ισχύει και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που πλήττονται βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ.
Η δήλωση υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων. Εκεί δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης του 40%.

Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης πραγματοποιείται εντός του χρονικού διαστήματος από 1/4/2020 μέχρι και 10/4/2020, ως εξής :
Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1
Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2
Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3
Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4
Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5
Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6
Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7
Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8
Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9
Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.

Για να υποβάλετε δήλωση για τα 800 ευρώ, και την μείωση ενοικίου, από 1/4/2020 πατήστε


2. ΈΚΤΑΚΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΝΕΡΓΩΝ  ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΛΟΓΩ ΠΑΣΧΑ – ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Αποφασίστηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που χορηγείται στους άνεργους ναυτικούς, για τις Εορτές Πάσχα 2020, από τον Οίκο Ναύτου (οι άνεργοι ναυτικοί δεν εγγράφονται στον ΟΑΕΔ, αλλά εγγράφονται στον Οίκο Ναύτου, προκειμένου να τους χορηγηθούν επιδόματα).
Το ύψος του Δώρου Πάσχα καθορίζεται σε τριακόσια ευρώ (€300,00), για τους/τις άγαμους/άγαμες ναυτικούς,
 και τριακόσια πενήντα ευρώ (€350,00) για τους/τις έγγαμους/έγγαμες ή έχοντες/έχουσες προστατευόμενα τέκνα.

Δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για το Πάσχα 2020 είναι οι άνεργοι ναυτικοί σε μία από τις κατηγορίες:
1. Έχουν τουλάχιστον 5 χρόνια συνολική θαλάσσια υπηρεσία εκ της οποίας οι 12 μήνες εντός της τριετίας 10.4.2017 – 19.4.2020
2. Έχουν 24 μήνες συνολική θαλάσσια υπηρεσία εντός της 5ετίας 19.4.2015 – 19.4.2020
3.Να έχει μεσολαβήσει από την τελευταία απόλυση του και μέχρι το Πάσχα 2020 (19.4.2020) χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από 24 μήνες, ούτε μικρότερο από 30 ημέρες.
4.Οι ναυτικοί πρέπει να έχουν τελευταία απόλυση εντός της περιόδου 19.4.2018 – 19.3.2020
5. Έχουν επιδοτηθεί για τακτική ανεργία μετά τις 19.4.2019 τουλάχιστον για 4 μήνες, και δεν έχουν ναυτολογηθεί έκτοτε περισσότερο από 1 μήνα.
6. Έχουν συνολική θαλάσσια υπηρεσία τουλάχιστον 24 μήνες, και απόλυση από τις τάξεις του στρατού μετά τις 19.10.2019 (απολυτήριο στρατού).

Όλες οι κατηγορίες αφορούν απογεγραμμένους ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ με Ελληνικό Φυλλάδιο, η υπηρεσία να έχει διανυθεί σε πλοία με ελληνική σημαία, η σε πλοία με ξένη σημαία συμβεβλημένα με το ΝΑΤ.
Η χρονική περίοδος κατάθεσης των δικαιολογητικών είναι από 27/3/2020 έως 15/4/2020
Οι αιτήσεις θα αναρτηθούν και στην σελίδα του Οίκου Ναύτου.
Για πληροφορίες στο




ΈΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ, ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΡΗΤΡΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δήλωση Υπουργού Εργασίας , κ. Γιάννη Βρούτση για τη δεύτερη δέσμη έκτακτων μέτρων στήριξης για εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, ανέργους και επιχειρήσεις με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας
Όλα τα ευνοϊκά μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις συνδέονται άρρηκτα με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας.
Έχουμε πει ότι την μάχη κατά αυτής της πρωτοφανούς κρίσης θα πρέπει να την δώσουμε και να συμβάλουμε όλοι μαζί. Πολιτεία, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι.
Πρέπει το τέλος της κρίσης να μας βρει υγιείς αλλά και την κοινωνία όρθια και ζωντανή.
Τα έκτακτα μέτρα μας, συνιστούν ένα συνολικό δίχτυ προστασίας των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που περιλαμβάνει:

Α. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
1. Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους ως προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής  ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τη χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης.
2. Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα θα θεωρείται άκυρη.  
3. «Αποζημίωση ειδικού σκοπού» ύψους 800 ευρώ, για διάστημα κάλυψης από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όλους τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που ανεστάλη η λειτουργία τους βάσει ΚΑΔ, η οποία θα καταβληθεί το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.
4. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των παραπάνω εργαζομένων για όλο το διάστημα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, υπολογιζόμενη στον ονομαστικό τους μισθό.  

Β. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ
1. Παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο (2) ακόμη μήνες, σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει την 31η Μαρτίου

Γ. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ
1. Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων μηνός Φεβρουαρίου για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

Δ. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ - ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
1.Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου, για τρεις (3) μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται.
2. Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για τρεις (3) μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Ε. ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΕΥΕΛΙΞΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
1. Πρόβλεψη λειτουργίας επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.
2. Θέσπιση μέτρων για την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών Ιατρού Εργασίας, την άρση των διοικητικών εμποδίων για επιχειρήσεις, υπηρεσίες και ιατρούς, και ιδίως την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και της δημόσιας υγείας.

ΣΤ. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ e- ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ
1. Την καθιέρωση σημαντικών διευκολύνσεων για όλους τους πολίτες όπως π.χ. την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών στον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ, μέσω της επίσπευσης της προγραμματισμένης ψηφιοποιήσεις βασικών λειτουργιών των δύο οργανισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου